Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012


«Ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία έχει τεράστιο κόστος για ολόκληρη την κοινωνία»



Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, για τη Διεθνή Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία


"Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη γιόρτασαν για πρώτη φορά το Διεθνές Έτος για τα για τα Άτομα με Αναπηρία με θέμα “Πλήρης Συμμετοχή και Ισότητα”. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην καλύτερη ενημέρωση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην ενίσχυση του διεθνούς κανονιστικού πλαισίου για την πραγμάτωση αυτών των δικαιωμάτων – από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης (1982) μέχρι τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (2006).

Όλο και περισσότερες χώρες δεσμεύονται για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις. Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και στέρησης, ενώ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μην έχουν υγειονομική περίθαλψη. Σε μερικές χώρες το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται μόλις στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το ποσοστών των παιδιών με αναπηρία που πηγαίνουν σχολείο ποικίλλει από 10 έως 60 τοις εκατό σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Ο πολυδιάστατος αυτός αποκλεισμός έχει τεράστιο κόστος, όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Η φετινή Διεθνής Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία μας υπενθυμίζει ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο όταν είναι ισότιμη, χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμη σε όλους. Tα άτομα με αναπηρία πρεπει να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια των αναπτυξιακών διαδικασιών, από την αρχή μέχρι την τελική αξιολόγηση.

Η αντιμετώπιση των αρνητικών συμπεριφορών, της έλλειψης υπηρεσιών ή της εύκολης πρόσβασης σε αυτές και το ξεπέρασμα των άλλων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών εμποδίων θα ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας. 

Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, καλώ τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τη παγκόσμια κοινότητα να εργαστεί για και μαζί με τα άτομα με αναπηρία για την επίτευξη βιώσιμης, ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη σε όλο το κόσμο."

Πηγή: http://spnews.gr/



mybottom text

Free Counters